فضای منفی در طراحی لوگو
آیا تا به حال به لوگو هایی که در دل آنها تصویر دیگری گنجانده شده که پیامی پنهان را به ما برسانند بر خورده اید ؟ اکثر این لوگوها با گنجاندن تصویری در یک المان گرافیکی دیگر به سبک طراحی نگاتیو یا منفی هدف و مقصود نهایی خود را به مشتری انتقال می دهند.
فضای منفی در طراحی لوگو و آرم با بهره گیری از ترکیب پس زمینه با یک تصویر ، به یک تصویر دو منظوره می رسد . این طراحی با فضایی منفی یک راه منحصر به فرد و هوشمندانه برای انتقال افکار و دیدگاه های مختلف است.
طراحی لوگوی فضای منفی هوشمندانه و الهام بخش است و در بیشتر لوگوهای ماندگار و برتر دنیا از این روش استفاده گردیده است ، از مشترکات این سری از لوگوها خلاقیت و درک بالای بصری طراح است که به وضوح نمایان است و این لوگوها را از باقی آرم های تجاری مجزا میکند.
اگر به دنبال طراح یا طراحانی هستید که از شیوه و تکنیک فضای منفی در طراحی لوگوهای خود بهره می برند ، حتما گروه یا شخصی را برگزینید که به طراحی دستی و تصویر سازی مسلط باشد و صد البته که چنین شخصی باید از تجربه ای بالا برخوردار باشد. برای فهم بصری موضوع چند نمونه مشهور از لوگوهای فضای منفی را با توضیحات و معانیشان در زیر قرار داده ایم.
باشگاه گلف اسپارتان
در ابتدا چشم بیننده گلف بازی را مشاهده میکند که با چوب گلف خود ضربه ای دایره وار به توپ وارد کرده است و در نگاه بعدی کلاه اسپارتی جنگجو را که توسط قوس دایره ای، ساخته شده توسط نوسان ضربه گلف باز نشان، داده شده است که در اصل بدن گلف باز به گونه ای طراحی شده که با دقت به فضای سفید به مانند نیمرخ یک مرد جنگجوی کلاه به سر دیده میشود و به راستی که این لوگو با ظرافت و هوشیاری بسیار زیاد طراح، طراحی و دیزاین شده است.
لوگوی WWF
از بهترین مثال های طراحی فضای نگاتیو لوگوی شگفت انگیز WWF طراحی شده برای صندوق جهانی حیات وحش است که بهترین نوع استفاده از فضای منفی و مثبت در طراحی آن استفاده شده است.
این نسخه منحصر به فرد پاندا در سال 1986 طراحی شد و از آن زمان به عنوان نشان و لوگو شناخته شده نه تنها برای WWF بلکه برای جنبش حفاظت از محیط زیست نیز به عنوان یک نماد تبدیل شد.
لوگوی Fedex
مثال کلاسیک و واضح طراحی لوگو در فضای منفی لوگو FedEx است. این نشانه به طور مداوم به نام “بهترین طراحی لوگو” و همچنین برنده جوایز بسیار دیگری شده است ، با اینکه در نگاه اول یک فونت آماده با تفکیک رنگ مناسب به نظر می آید اما طراح بسیار هوشمند این لوگو ، یک فلش رو به جلو را بین حروف E و X به صورت پنهان گنجانده است که معمولا بیننده در نگاه دوم و کمی دقت فلش را خواهد دید. طراحی این اثر جاودانه توسط طراح مشهور Lindon Leader در سال 1994 انجام شده است و این نشان را به یکی از برترین نشان های تجاری طراحی شده به سبک فضای منفی تبدیل کرده است.
لوگوی شبکه NBC
لوگوی شبکه تلویزیونی ان بی سی NBC جزء اولین نشان های تجاری بوده که در طراحی خود از فضای منفی استفاده می کرده و همچنان هم در آخرین ورژن طراحی لوگوی این شبکه سر و گردن طاووس به وضوح قابل تشخیص است.
لوگوی موبی الکساندر جانسون
چه طرحی می تواند بیشتر از لوگوی موبی در سبک طراحی فضای منفی قابل تحسین تر باشد ؟ البته اگر این کتاب را خوانده باشید درک بهتری از این طرح خواهید داشت . اگر نه، باید یک کپی را بخرید و به یاد داشته باشید که طراحی آرم خلاق الکساندر جانسون را تحسین کنید. فقط یک نگاهی به طراحی شیک این لوگو بیاندازید که چگونه در حرف M نیزه و دم نهنگ به زیبایی نقش بسته است.
همانطور که در کلیه مثال های بالا مشاهده کردید چند نکته مشترک در تمامی این نشان ها مشاهده میشود اوج خلاقیت و دید متفاوت طراح است و نکته مهم دیگری که در طراحی لوگو با فضای منفی باید به آن دقت کرد این است که برای طراحی خود سناریو داشته باشیم که در پلان اول گزینه یا نوشتار اصلی به چشم کاربر غالب باشد و شعار و نمادهای گرافیکی که جز اهداف مجموعه می باشد در درجه دوم و پس از آن نیز انتخاب رنگ با رعایت اصول انتخاب رنگ سازمانی.
2018-04-21
با سلام مقاله جالبی بود من خودم به شخصه عاشق طراحی سبک فضای منفی هستم بخصوص طراحی لوگوی فضا منفی که خارج از ایران خیلی ازش استفاده میشه ولی در لوگوهای داخلی خیلی خیلی کم این سبک طراحی رو دیدم و اگر هم باشه حاصل خلاقیت نیست بیشتر کپی هست در این مورد و ضعف طراحی در کشورمون هم بنویسید لطفا.