چاپ افست چیست ؟
چاپ افست یکی از شیوه های صنعت چاپ می باشد که بارها و بارها نامش را شنیده اید ، سیستم کارکرد چاپ افست بر پایه آب و مرکب و حلال است درست برعکس چاپ دیجیتال که مبتنی بر افشاندن جوهر بر روی کاغذ است و نوع دیگری نیز دارد اما اگر بخواهیم چاپ افست را دقیق تر توضیح دهیم ماشین چاپ در هر برج رنگ دارای سه استوانه است که اولی مربوط به استوانه ای است که زینک فلزی به دور آن فیت میشود که در اصل هر طرح چهار رنگ نیز نیاز به 4 زینگ به تفکیک رنگهای اصلی نیاز دارد.
طرح مورد نظر مشتری با تفکیک رنگ بر روی زینک منتقل می گردد و هر زینک با مواد شیمیایی به گونه ای حساس میگردد که تنها رنگ مرکب مورد نظر را جذب نماید و سپس از روی استوانه زینک طرح با رنگ مورد نظر به استوانه لاستیکی دوم منتقل میگردد و پس از آن نیز کاغذ که به دور استوانه سوم می چرخد رنگ را چذب کرده و به سمت برجهای 3 رنگ دیگر حرکت میکند که به مانند عکس زیر اگر با لوپ یا ذره بین به کاغذ نگاهی بیاندازیم نقاطی به مانند قسمت چپ عکس مشاهده میکنیم که به آنها ترام نیزگفته میشود و در چاپ دیجیتال نیز نقاطی به صورت پودری قابل رویت است که در راست عکس می بینید، در چاپ افست هر چه از رزولوشن بالاتری استفاده شود تراکم تعداد ترامها در هر اینچ نیز بالاتر میرود که این مطلب کاملا مرتبط به بخش بعدی مقاله می باشد.
نرم افزارهای گرافیکی چند دسته اند
قبل از اینکه به این بپردازیم که فتوشاپ ، ایلوستریتور ، ایندیزاین و کرل دراو کدام مناسب چاپ افست هستند باید با 2 نکته مهم آشنا شوید.
1- نرم افزارهای وکتور بیس یا پایه وکتور
2- نرم افزارهای بیت مپ بیس یا بر پایه پیکسل
نرم افزارهای وکتور بیس به مانند adobe illustrator و adobe indesign و corel draw هستند که بر پایه محور x و y و مقیاسها و محاسبات، یک المان تصویری یا فونت را خلق و ایجاد میکنند.
نرم افزارهای بیت مپ مانند adobe photoshop و corel painter و … که پایه و سیستم تشکیل تصاویر و آبجکت ها با قرار گرفتن پیکسل ها کنار هم تشکیل می شوند. که تمامی عکسهای دیجیتال بر همین اساس شکل گرفته اند، توضیح اینکه سیستم بیت مپ سابقه و قدمت بیشتری دارد.
مزایا و معایب وکتور و بیت مپ
اگر عکس زیر را به دقت نگاه کنید کاملا متوجه جریان خواهید شد. یک دایره در فتوشاپ و یک دایره در ایلوستریتور رسم کنید و با ابزار زوم آخرین زوم را بگیرید ، نتیجه در وکتور به خطوط صاف و یکدست می رسید و در بیت مپ به پیکسل های مربعی و لبه دارد. خروجی یک فایل با فرمت وکتوری بسیار کم حجم و سبک است و اندازه و بزرگی و کو چکی تاثیری در فایل ندارد اما در بیت مپ اگر سایز و رزولوشن طرح را بالا ببریم و یک خروجی tiff بگیریم با فایلی حجیم روبرو خواهیم شد، جدا از این موارد فنی بسیار زیادی هست که مجال صحبت در موردش وجود ندارد.
مقایسه نهایی پکیج ادوبی و کورل دراو
1- برای کار روی عکسهای دیجیتال ، ادیت و تصویر سازیهای خاص و کارهایی مانند اصلاح رنگ و امورات عکاسی فتوشاپ بهترین نرم افزار موجود در دنیا است، جدا از این کارهای دیگر مانند طراحی کاتالوگ و لوگو و … را نیز میتوان با آن هندل کرد ولی باید بپذیریم که فتوشاپ برای این کارها طراحی نشده و نامش گویای همه چیز است. به طور مثال میدانید که طراحی یک کاتالوگ 40 صفحه ای با فتوشاپ چقدر زمان بر ، خسته کننده و سنگین است.
2- اگر می خواهید کاتالوگی زیر 12 صفحه یا پوستر ، بروشور و طراحی کاراکتر انجام دهید بهترین نرم افزار illustrator است و ارتباط بسیار خوبی با photoshop دارد و به نوعی مکمل یکدیگر هستند.
3- طراحی کاتالوگ بالای 12 صفحه ، صفحه آرایی کتاب با صفحات زیاد و صفحه آرایی مجله و روزنامه و کارهای کوچک و بزرگ دیگر تنها و تنها از غول ادوبی، indesign بر می آید و یکه تاز این میدان است و به همراه فتوشاپ و ایلوستریتور یک خانواده بدون رقیب هستند و خواهند ماند.
4- اما کانادایی تنها و قدیمی کورل دراو نیز با سابقه قدیمی خود کارهای زیادی از عهده اش بر می آید ولی با توجه به باگهای موجود و رقبای قوی تر و کاربر پسندتر در یک حوزه قوی تر است این نرم افزار در طراحی لوگو به واقع همتایی ندارد و سالهاست جایگاهش را حفظ کرده.
در آخر اینجانب و همکاران گروه طراحی مستر دیزاین به شما پیشنهاد میکند که تعصب بیجا به یک نرم افزار نداشته باشید و برای هر پروژه ای ابزارش را انتخاب کنید.
درباره چاپ افست و نرم افزارهای طراحی اطلاعات خوبی دادید و برای اونهایی که با چاپ افست و نحوه کارکرد ماشین چاپ آشنایی ندارند آموزش خوبی بود فقط اگر امکان داره در مورد سیستم رنگ RGB و CMYK هم صحبت کنید و تفاوت بینشون رو توضیح بدید.ممنون