فلت دیزاین را بهتر بشناسیم ( قسمت 2 )
در مطلب فلت دیزاین که در گذشته به تاریخچه و توضیحات آن پرداختیم دانستیم که فلت دیزاین سبک نوینی از طراحی است که در 2-3 سال اخیر بسیار مرسوم گردیده و اکثر شرکت ها و برند های بزرگ طراحی های خود را به سمت فلت دیزاین برده اند. فلت دیزاین در حقیقت تکنیک طراحی است که اوایل بیشتر در تصویر سازیها استفاده می شد و کم کم پهنه استفاده از این سبک گسترده تر گردید.
طراحی فلت دیزاین همانطور که از نامش مشخص است شیوه ای از طراحی لوگو ، طراحی پوستر ، طراحی قالب سایت و … است که در آن از اشکال 3 بعدی ، عکس ، استفاده از گرادیانت های متنوع و افکت های جور و واجور و سایه و نورپردازی خبری نیست، در واقع یک نوع طراحی با رنگهای یک دست ، خطوط صاف و اشکال هندسی تقریبا منظم است که اگر به زبان ساده تر بخواهیم بگوییم یک نوع نوستالژی کودکانه کارتونی با کمترین حد پیچیدگی طراحی در آن نهادینه شده، استفاده از رنگهای تیره در کنار روشن و اختلاف کنتراست آبجکت ها رنگ بندی را بسیار آسان تر کرده و در عوض جذاب تر و اثر گذار.
اگر به عنوان طراحی که هم در زمینه طراحی دستی و هم طراحی کامپیوتری اندک تجربه ای دارم بخواهم نظرم را درباره فلت دیزاین بگویم جوابم جز : جذاب ترین ، ساده و در عین حال سخت ترین و یکی از بهترین سبکهای طراحی تا به امروز میباشد.
فلت دیزاین به اشتباه در بعضی از سایتها و منابع طراحی کاملا تخت تعریف شده در صورتی که منظور از طراحی تخت و یکپارچه حفظ حریم و خط قرمزهای این تکنیک طراحی است چون در بسیاری موارد میتوان طرحی کاملا تخت طراحی کرد و در جایی دیگر طرح را تا نمایش 2 بعدی هم پیش برد به طوری که مانند یک اوریگامی لبه های طرح و مناطق تاخورده که حجم کار را نشان می دهد کاملا محسوس باشد ، درست به مانند عکس زیر که هر 2 شکل را می توان فلت دیزاین نامید.
این درست است که مبدع این شیوه طراحی شرکت مایکروسافت و سپس گوگل در تکمیل طرح بوده اند اما بسیاری از برندهای مشهور و نامی دنیا خواسته یا ناخواسته و با توجه به نیاز بصری جامعه هدفشان به سمت این سبک سوق داده شدند که با اندکی جستجو در اینترنت این موضوع بسیار واضح و مبرهن است.
برای اینکه بهتر متوجه این موضوع شویم که طراحی فلت مدتی است همه جوره اطراف ما را در بر گرفته و از لوگو ها تا وب سایت ها ، پوسترها ، آگهی های تبلیغاتی ، کاتالوگ ها و ده ها چیز دیگر را درگیر خود کرده اند در زیر چند مثال تصویری را به نظرتان میرسانیم.
کاربرد فلت دیزاین در طرح های مختلف
1- طراحی لوگو به سبک فلت دیزاین از جمله مواردی است که پیشینه بیشتری در مقایسه با سایر طراحی ها داشته و دارد و در اینترنت نمونه لوگو های بسیاری را با این شیوه طراحی خواهید دید که ما نیز لوگوی قبلی و فعلی شرکت Pepsi را که به سبک فلت سوئیچ کرده اند برای نمونه قرار داده ایم.
2- طراحی وب سایت به سبک فلت دیزاین و متریال دیزاین از جمله شاخه های این سبک از طراحی است که حسابی فراگیر شده و به حدی رسیده که تقریبا بیشتر سایتهای بروز دنیا از این قائده پیروی می کنند و با مزایایی که فلت دیزاین در اختیار طراحان گرافیک سایت می گذارد و فرمت SVG که یکی از بهترین فرمتهای فایل برای آیکونها و اشکال موجود در وب سایت است امکان طراحی سایتی زیبا و سبک را برای همگان میسر نموده است.
3- طراحی کاتالوگ و بخصوص طراحی کاتالوگ حرفه ای از جمله ملزومات تبلیغاتی می باشد که در بسیاری از قسمتهای آن مانند لی اوت اصلی کاتالوگ ، فهرست ، دیوایدر یا سر فصل ها ، تصویر سازیها ، آیکونها و بخصوص جلد کاتالوگ به وفور و زیبایی هر چه تمام تر می توان از شیوه طراحی تخت یا همان فلت دیزاین استفاده نمود.
4- در پوسترهای شناخته شده طراحان برتر دنیا چه پوسترهای مفهومی وچه نمایشگاهی و اطلاع رسانی دیگر کمتر از عکس های فیلتر شده و اشکال پیچیده استفاده می گردد و بجایش با یک المان تصویری فلت با رنگ آمیزی ساده و یک تایپوگرافی حرفه ای میتوان پوستری مفهومی که توازن متن و گرافیک در آن رعایت شده را طراحی و به معرض دید عموم نهاد.
5- اما مهمترین شاخه از فلت دیزاین که بسیار بسیار هم کاربردی شده ، بازار تیزرهای تبلیغاتی است و از آنجا که ساخت تیزرهای تبلیغاتی تلویزیونی برای صاحبان مشاغل بسیار هزینه بر بود و هست شیوه نوینی با نام موشن گرافیک ” Motion Graphic “ که در آینده به آن خواهیم پرداخت جایگزین تیزرهای معمول بازار شد. موشن گرافیک در حقیقت همان طراحی فلت دیزاین است که به صورت متحرک در می آیند و تصاویر ثابت فلت 2 بعدی توسط نرم افزارهایی مانند افتر افکت جان می گیرند و به حرکت در می آیند و با یک سناریوی کوتاه و خلاقانه می توان تیزر تبلیغاتی ساخت که چه بسا جذابتر است و بسیار هم ارزانتر. از این تکنیک در تبلیغات آنلاین مانند بنرهای تبلیغاتی و کلیپهای به اشتراک گذاشته شده در شبکه های اجتماعی نیز بسیار استفاده می شود.
کلام پایانی : توضیحات و بخشهایی از کاربرد سبک طراحی فلت دیزاین که در این مقاله ازآن نام بردیم بخش کوچکی از این شاخه جذاب می باشد زیرا موارد دیگری مانند تصویر سازی، طراحی کاراکتر ، طراحی بسته بندی و پکیجینگ و … وجود دارد که در مطالب آینده به آنها نیز خواهیم پرداخت. از بازدیدکنندگان محترم نیز خواهشمندیم که سئوالات و نظرات خود را برای ما در بخش زیرین هر پست اعلام نمایند.